У Храму Светог Јована Крститеља у Кончареву код Јагодине обележена Лазарева субота, односно Врбица

Субота уочи празника Цвети посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим. Тада се у нашим храмовима у поподневним часовима служи вечерње богослужење, и у цркву се уносе млади врбови ластари, тек олистали. Пошто се врба освети, деци се деле гранчице, венчићи и звончићи, а затим се врши трократни опход око храма са црквеним барјацима, рипидама и чирацима, као што је био случај ове суботе у Храму Светог Јована Крститеља у Кончареву код Јагодине уз присуство бројних верника и деце.
Васкрсење Лазарево догодило се на путу Христовом ка Јерусалиму, те су њега при уласку у овај град дочекала деца и становници песмом, а пут којим је пролазио засули су цвећем, палминим и маслиновим гранчицама. У нашим крајевима тог дана у цркву али и домове уносимо врбове гранчице, због којих се овај празник зове још и Врбица и оне представљају долазак Господа Исуса Христа. Врбица је дечји празник, јер је Христос, према Јеванђељу, улазећи у Јерусалим рекао: „Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско“, рекао је Александар Радосављевић, свештеник цркве Светог Јована Крститеља у Кончареву код Јагодине.
У данима Цветне недеље био је обичај да се народ кити врбом и копривом. Лазарева субота се везује и за српског кнеза Лазара који је мученички настрадао на Косову 1389. године.