Свети Јован Крститељ рођен је шест месеци пре Христа, 7. јула и зато је назван Претеча, јер је људе припремао за долазак Спаситеља. Јован Крститељ је позивао људе на покајање и окретање Богу. Био је важна религијска личност 1. века. Најпознатији је по томе што је крстио Исуса, који је прихватио његову поруку. Неки суштински елементи Јовановог покрета, као пост и крштење, су вероватно ушли у рано хришћанство под утицајем Јованових ученика.

У хришћанству се поштује као светац, пустињак и мученик, претходник Исусов. Међу јеванђељским личностима које окружују Спаситеља, Јован Крститељ заузима посебно место. Пошто је на Богојављење у реци Јордан крстио Исуса Христа, идући дан је црква посветила њему у спомен. За празник Богојављење везује се још и догађај са руком Претечином. Попут многих хришћана који су страдали на путу господњем и Свети Јован је посечен у време цара Ирода. Јеванђелист Лука желео је да пренесе тело Јованово из Севастије, где је велики пророк био посечен од Ирода у Антиохију. Но, успео је само да добије и пренесе једну руку која се у Антиохији чувала до 10. века, па је после пренета у Цариград, одакле је нестала у време Турака. Свети Јован прославља се неколико пута у години, 7. јула као Ивањдан или рођење Светог Јована, 11. септембра – Усековање светитељеве главе, 6. октобра се обележава његово зачеће. Но, највише свечара има 7. јануара по грегоријанском, односно 20. јануара по јулијанском календару. Од свих осталих пророка Свети Јован се разликује нарочито тиме што је он имао ту срећу да је могао и руком показати свету Онога кога је пророковао. За руку Светог Јована прича се да ју је сваке године на дан светитељев, архијереј износио пред народ. Понекад се та рука јављала раширена, а понекад и згрчена. У првом случају означавала је родну и обилну годину, а у другом неродну и гладну.

Светом Јовану Претечи је на захтев царице Иродијаде, одсечена глава. Дан смрти Светог Јована Претече обележава се празником Усековање (11. септембар). На тај дан хришћани посте без обзира на то у који дан пада.

У црквеном календару Свети Јован Крститељ је обележен црвеним словом, што значи да припада реду заповедних празника, јер је један од 15 највећих православних светковина.