Прикупљена помоћ за 7 породица са болесном децом: Завршена ликовна колонија у Kончареву (http://www.telegraf.rs)

Седам породица са територије Јагодине, чија су деца болесна, добило је по 992 евра и по 23 500 динара од продатих слика

Фото: Телеграф
Фото: Телеграф

Прва ликовна колонија Храма “Светог Јована Kрститеља” у Kончареву код Јагодине, завршена је аукцијом дела насталих на колонији, а средства од продатих радова ће бити уплаћена за лечење седморо деце са подручја Јагодине. Прикупљено је 6.950 евра и 164.000 динара и свако оболело дете добиће по 992 евра и по 23.500 динара, изјавио је синоћ после аукције у порти храма председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић – Палма.

– Седам породица са територије Јагодине, чија су деца болесна, добило је по 992 евра и по 23 500 динара од продатих слика. Желим да се захвалим уметницима на њиховом раду и учешћу на Првој ликовној колонији у Kончареву и овој хуманитарној акцији. Такође желим да се захвалим привредницима, мојим пријатељима, који су издвојили време да дођу на ову продајну изложбу и купе слике, како би могли да помогнемо породицама чија су деца болесна – рекао је Марковић.

Фото: ТелеграфФото: Телеграф
Фото: Телеграф

Он је напоменуо да је његов став је да те породице и децу не сликају, јер не желе да ова хуманитарна акција буде политички маркетинг.

– Само ћемо да објавимо иницијале деце која су добила новац од продатих слика. Ја као човек и могу слободно да кажем хуманиста, јер сам 1990. године основао Фонд „Треће дете“ у Поморавском округу, чији су активисти обилазили породице где је рођено треће и наредно дете и помагао тим породицама, сигуран сам да ће овај новац значити за ових седам породица – изјавио је ктитор Храма Светог Јована Kрститеља у Kончареву крај Јагодине Драган Марковић Палма.

 

Фото: Телеграф
Фото: Телеграф

Све слике настале на колонији и два вајарска рада продати су и захваљујем уметницима и купцима, привредницима и мојим пријатељима, који су, свако на свој начин, помогли оболелој деци и њиховим породицама, истакао је Марковић.

Реч је о деци из Јагодине и околних села, оболелих о церебралне парализе, карцинома, епилепсије, са урођеном срчаном маном, трансплантацијом бубрега…

Фото: Телеграф
Фото: Телеграф

Kолонију је 12. маја отворио академик Светомор Арсић – Басара, а на њој је учестовало 26 уметника из Београда, Ниша, Пирота, Јагодине, Kрагујевца, Панчева, Параћина…

Kолонија ће постати традиционална.