БЕЛЕ ПОКЛАДЕ КОД ПАЛМЕ

Мештани јагодинског села Кончарева организовали су данас на хришћански празник Беле покладе, колону са више фијакера у којој су учесници били маскирани, као што се то радило пре два и по века, па до данас. Након што су обишли више домова у Кончареву и околним селима, и посетили двориште Храма Св. Јована Крститеља, како кажу колона “комендија”, посетила је и дом Драгана Марковића Палме, који их је дочекао, као некада, са породицом и пригодним поклонима, а по традицији свим учесницима поклоњена су јаја.

“Хвала вам што поштујете српску традицију и ми Срби морамо да поштујем нашу православну веру. Ова је традиција стара око 250 година и желим да вам се захвалим што баш ви, који имате мало више година, хоћете да покажете младима како је то некада било. Честитам вам и хвала вам, што је млада женско, а младожења мушко”, рекао је Марковић својим гостима, од којих су двоје били маскирани у младожењу и младу. “Код нас чак и у комендијама, млада је женско, а младожења мушко” , поручио је Марковић.

Учесници колоне на Беле покладе у Кончареву, испред куће породице Марковић, заиграли су коло и на тренутак је све изгледало као у стара времена.