Свети великомученик Теодор Тирон обележен у Храму Светог Јована Крститеља у Кончареву код Јагодине

  У спомен на  Светог Теодора Тирона  чије се честице чудотворних моштију налазе у Храму Светог  Јована Крститеља у Кончареву код Јагодине, 2. марта  2018. године у том храму  је  читан акатист посвећен овом свецу и великомученику. Акатист  је читао Александар  Радосављевић свештеник при храму, а служби су присуствовали  и верници.

За време Pимљана  Теодор Тирон није крио да је хришћанин,  због тога је осуђен  и затворен у тамницу. У хришћанској традицији помиње се да му се у тамници  јавио  Исус Христос и охрабрио га говорећи: „Не бој се Теодоре, ја сам са тобом. Убијен је 306. године. Српска православна црква чини му спомен 2. марта по грегоријанском календару док га римокатоличка црква слави 9. новембра.

Према обичајима, хришћани на тај дан кувају жито које освећују у цркви и тако прослављају Светог Теодора.Верује се да је Свети Теодор Тирон и заштитник стоке, а посебно коња.У појединим деловима Србије верује се да молитвама Тирону можете да се излечите од несвестице. Српска православна црква сећа се Теодора Тирона и на Тодорову суботу (Тодорицу) која увек пада у прву суботу Велико ускршњег поста.

Акатисти су врло лепе кратке службе које се најчешће служе као део полувечерње службе. Реч „акатист“ води порекло од грчких речи које значе, „да се не седи“, означавујући да се строго мора стајати у току службе. Акатист се састоји од 12 стихова који се зову икоси. Они се певају наизменце са кондацима. Кондак је црквена песма – химна, која описује догађаје из живота појединог свеца, или неког празника.