У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У КОНЧАРЕВУ КОД ЈАГОДИНЕ ОБЕЛЕЖЕН ВЕЛИКИ ПЕТАК

На Велики петак, који претходи Ускрсу, у Храму Светог Јована Крститеља у Кончареву крај Јагодине  изнета је  плаштаница која симболизује страдање Исуса. Плаштаница је платно са извезеним или насликаним ликом Христа, непосредно после скидања са Крста. Овом чину присуствовао је велики број верника.

Плаштаница је изнета  у току појања стиховњих стихира на вечерњем богослужењу Великог Петка и положена заједно са Јеванђељем на средину храма на посебан сто. Обичај је да се верници после целивања плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница. По народном веровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лепу жељу, и та жеља ће бити испуњена.

Велики петак je дан када је  разапет  господ Исус Христос и који је када је видео шта војници раде са њим, рекао  чувену реченицу: „Оче, опрости им не знају шта раде“. На овај дан  се фарбају ускршња јаја. Прво се фарба једно црвено јаје, чуваркућу, које се  чува до следећег Ускрса. Црвена боја симболише Спаситељеву, невино проливену крв на Голготи, али је црвена боја истовремено и боја васкрсења. На Велики петак забрањено је да се пије вино, јер оно представља невино проливену крв Исуса Христа и  на овај дан се пости на води.