ПРАЗНИК СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ СВЕЧАНОМ ЛИТУРГИЈОМ ОБЕЛЕЖЕН У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У КОНЧАРЕВУ

У једном од најлепших  српских православних храмова, храму Светог Јована Крститеља у Кончареву код Јагодине и чији је ктитор Драган Марковић Палма са породицом, свечаном литургијом, коју су служили свештеници намесништва беличког,  а уз присуство великог број верника  је обележен празник  Светог Нектарија Егинског.  Иначе,  честице  моштију овог свеца се налазе у храму Светог Јована Крститеља и за њих се верује  да имају чудотворно дејство и моћ исцељења пре свега када је реч о канцерогеним болестима.

Свети Нектарије Егински био је грчки монах и настојник манастира на острву Егина поред Атине. Живео је половином 19. века а преминуо 1920. године. Моле му се посебно оболели од малигних болести. За свеца је проглашен  1961. године. Овом нововековном светитељу И његовим чудима и исцељујућим моћима  приписује се више од 2.000 излечења. Чак су забележена и поједина чуда да је спасао људе у разним несрећама – саобраћају, бродоломима, па и нападима ајкула и змијским уједима.Чуда је чинио, како кажу, и за живота, али она су посебно постала видљива након његовог упокојења. Свети Нектарије Егински прославља се у православној цркви и међу њеним верницима сваког 22. новембра.

У храму Светог Јована Крститеља у Кончареву код Јагодине  сваког петка се служи акатист  Светог Нектарија Егинског, а поред  његових честица моштију  у храму се налазе и честице моштију  Светог Великомученика Теодора Тирона, Светог Теофилакта – епископа Охридског, Светог Кирјака Отшелника, Светог владике Николаја Охридског и Жичког, Светог Кнеза Лазара, Свете великомученице Анастасије и Светих Козме и Дамјана.