СВЕТИ САВА

У храму Св. Јована Крститеља у Кончареву обележен је Савиндан. Уз присуство великог броја верника као и ученика сеоске основне школе служена је Светосавска литургија.Ученици су том приликом одрецитовали пар песама и нај тај начин показали поштовање и ко је заправо био Св Сава.
Свети Сава је био српски принц,монах,игуман манастира Студенице,књижевник,дипломата и први архиепископ српске православне цркве.Рођен је 1175 године као Растко Немањић најмлађи син великог жупана Стефана Немање и брат Вукана и Стефана Првовенчаног.Од оца је добио да управља Захумљем,док је касније побегао на Свету гору и замонашио се у руском манастиру Светог Панталејмона где је добио име Сава.1196.године са својим оцем који се замонашио и добио име Симеон,подигао први и једини српски манастир на Светој гори ХиландарБио је највећи српски светитељ и један од значајних писаца и оставио је више писаних дела.Живео је до 1236.године.
Српска православна црква празнује Саву као светитеља 27.јануара по грегоријанском календару. Празник Светог Саве,Савиндан обележава се као школска слава у свим школама.

ВИДЕО: